Skip to main content

Ben je op zoek naar het juiste plaatmateriaal voor jouw constructies? Overweeg dan MDF platen.

In dit artikel leggen we uit wat MDF precies is, en dat het gebruik van een MDF plaat in een constructie verschillende voordelen biedt.

MDF plaatmateriaal

Wat is MDF?

MDF is een plaat die bestaat uit verschillende kleine houtvezels die door middel van hars samen worden geperst. MDF wordt meestal gebruikt om meubels te maken voor binnen gebruik.

MDF wordt samengesteld uit kleine houtvezels. Dit is de reden waarom MDF net als spaanplaat, OSB, hardboard en zachtboard onder de categorie vezelplaten valt. Bij MDF platen wordt echter gebruik gemaakt van de kleinste stukjes houtvezel. Deze zie je bijna niet terug in de platen.

Om een MDF plaat te maken worden de vezels onder een hoge temperatuur en druk samengeperst. Tijdens dit proces voegen ze een speciale soort hars toe waardoor de vezels goed aan elkaar vast blijven zitten. Dit zorgt ervoor dat de platen een mooie gladde afwerking hebben.

Voor- en nadelen van MDF

Voordelen van MDF
Omdat MDF bestaat uit hele kleine stukjes houtvezel splintert de plaat bijna niet. MDF is dan ook makkelijk te zagen en te frezen. MDF platen trekken ook niet zomaar krom.

Nadelen van MDF
Als MDF nat wordt gaat de plaat uitzetten en is er kans dat de hars loslaat. MDF wordt daarom ook bijna alleen maar toegepast in droge ruimtes. Er zijn bepaalde soorten MDF die wel in vochtige ruimtes toegepast kunnen worden.

Verschillende soorten MDF

MDF is een machinaal geproduceerd product. Het voordeel hiervan is dat er tijdens het proces verschillende stoffen toegevoegd kunnen worden zoals: ander soort hars, kleurstoffen of het verhelpen van negatieve eigenschappen. Hieronder zie je de meest voorkomende soorten.

Welke soorten MDF kennen we

Lak dragend en gegrond MDF

Het voordeel van deze 2 soorten MDF is dat de platen meteen overschilderd kunnen worden. Er zit wel een verschil tussen Lak dragend en gegrond MDF. De lak dragende MDF heeft een Lakdraagfolie op de toplaag. Deze laag is wit en glad. De gegronde MDF is voorzien van een gegronde bovenlaag. De Lak dragende MDF zorgt voor een iets strakker eindresultaat.

MDF op kleur

Om MDF op kleur te krijgen wordt er tijdens het productieproces kleurstof toegevoegd. Door de toevoeging van deze kleurstof wordt heel de plaat een kleur. Het nadeel is dat de platen niet egaal verkleuren, er blijven nog af en toe wat houtvezels zichtbaar. De meest voorkomende kleuren zijn: zwart, grijs, rood, blauw, geel en bruin.

MDF t.b.v. decoratie

Decoratief MDF wordt voorzien van een speciale toplaag. Er zijn verschillende soorten toplagen mogelijk. Een gefineerde toplaag (bij deze is aflakken aangeraden), gemelamineerde toplaag en HPL toplaag. Door deze aparte toplagen zijn er mogelijkheden om verschillende structuren op de MDF platen te krijgen. Voorbeelden hiervan zijn: MDF met een egale kleur of houtstructuur.

Het bewerken van MDF.

MDF zuigt veel vocht op. Dit houd in dat je voor je gaat verven, de platen eerst goed moet gronden. Het voordeel hiervan is dat de MDF platen beter beschermd worden tegen vocht en de verf hecht beter. Zoals in de ander blogs over plaatmateriaal ook gezegd wordt is het belangrijk om hier ook weer de randen met een randsealer af te werken. Als je MDF zwaar gaat belasten gaan de platen doorbuigen. Wanneer een MDF plaat gebogen is buigt deze niet meer terug. Zorg dus voor voldoende ondersteuning.

Waar pas je MDF toe?

Omdat MDF er in veel soorten en maten is kun je het op veel verschillende manieren toepassen. Een van de meest voorkomende toepassing is meubels. Hier zie je de platen vaak terug in meubels.

Met een vochtwerende MDF kun je zelfs keuken en badkamermeubels maken. MDF wordt ook gebruikt voor hobby projecten zoals poppenhuizen of speakerbehuizingen.

De standaard afmetingen van MDF

MDF heeft een standaard afmeting van 122×244. De meest voorkomende diktes zijn 9mm, 12mm, 15mm en 18mm. Eventuele grotere maten/afmetingen kunnen we bestellen.

Bel nu