Douglas hout wordt steeds vaker als alternatief gebruikt voor eiken en geïmpregneerd tuinhout. Inmiddels is douglas hout dan ook verkrijgbaar in verschillende productsoorten zoals rabatdelen, schaaldelen, planken, palen en kant-en-klare schermen en balken. Maar waarom wordt dit product zo vaak gekozen? Wat voor houtsoort is het eigenlijk? En waarom is deze houtsoort de laatste tijd zo populair? In dit blog gaan we in op deze vragen en laten we zien dat douglas hout vooral erg voordelig is op het gebied van kosten, milieu en duurzaamheid.

Douglashout opgestapeld

Wat is douglas hout precies?

Douglas hout is afkomstig van de Douglasspar: dit is een naaldboom die afkomstig is uit de dennenboom familie. Omdat de Douglasspar een snelgroeiende naaldhoutsoort is valt hij in de categorie ‘zachthout’ net zoals houtsoorten als grenenhout, larikshout en vurenhout. In Europa worden de bomen van deze soort ongeveer 50 meter hoog.

Douglas hout is een massieve houtsoort: dit betekent dat de plank/balk/plaat volledig bestaat uit gezaagd hout, dat niet is samengesteld uit meerdere soorten hout, toeslagstoffen of dat verlijmd is.

Douglas hout palen gestapeld op elkaar. Douglas hout is afkomstig van de Douglasspar

Verschillende uitvoeringen douglas hout

Tegenwoordig is deze houtsoort in verschillende vormen en uitvoeringen te bestellen. Omdat het om een massieve houtsoort gaat is de zaagwijze en verzaging in de fabriek het verschil. In de handel wordt douglas hout bijna altijd onverduurzaamd en onbehandeld geleverd. De manier waarop het product is afgewerkt wordt uitgedrukt in (fijn) bezaagd (ruw en met splinters) of geschaafd (glad).

  • Douglas (constructieve) balken
  • Douglas (schutting) planken
  • Rabatdelen
  • Complete samengestelde Douglas tuinschermen
  • Zweeds rabat
  • Douglas palen
  • Schaaldelen (voorzien van boomschors)
  • Vlonderplanken

Douglas hout is een voordelig en duurzaam alternatief voor buitentoepassingen.

Douglas hout schutting planken gestapeld op elkaar. Douglas hout is afkomstig van de Douglasspar

Vragen over Douglas hout?

We zien u graag verschijnen bij ons bedrijf of bel ons via de onderstaande knop.

Bel ons

Leave a Reply