Dakpanplaten, ook wel dakpanprofielplaten of dakplaten genoemd, winnen steeds meer aan populariteit bij particuliere woningen. De platen bieden talloze voordelen op het gebied van gebruiksgemak. Zo zijn dakpanprofielplaten eenvoudig te plaatsen, zijn deze prettig geprijsd en wegen ze in vergelijking met reguliere dakpannen haast niets.

Dakpanplaten zijn over het algemeen verkrijgbaar in 2 verschillende materialen: staal en kunststof. Beide types hebben hun voor- en nadelen.

Voordelen van dakpanplaten

Dakpanplaten, ook wel dakpanprofielplaten of dakplaten genoemd

Dakpanplaten zijn makkelijk te leggen

Een van de grootste voordelen van dakpanprofielplaten is dat deze zeer eenvoudig te leggen zijn. Zo plaats je ze stukken sneller dan gewone dakpannen, omdat je minimaal 1 vierkante meter legt per keer. In slechts een uurtje tijd kun je zo maar liefst 10 vierkante meter aan dakbedekking leggen. Je bespaart niet alleen tijd, maar ook een hoog geld als je ervoor kiest om dit werk over te laten aan een professional.

De platen hebben een licht gewicht waardoor ze de beste optie zijn voor minder stevige en stabiele constructies. Het gewicht per vierkante meter komt vaak niet boven de 5 kilogram uit. Gewone dakpannen zijn een stuk zwaarder.

Dakpanplaten, ook wel dakpanprofielplaten of dakplaten genoemd

Goedkope optie

Dakplaten zijn daarbij goedkoop. Voor een vierkante meter betaal je echt een stuk minder dan voor dezelfde oppervlakte aan gewone dakpannen. De platen zijn uitstekend isolerend en kunnen al vooraf geïsoleerd aangeschaft worden. Bij gewone dakpannen is dit over het algemeen niet mogelijk. Waardoor de kosten ook laag blijven bij dakplaten, is doordat deze maar weinig onderhoud vragen.

Vaak wordt bij de productie al gebruik gemaakt van een vuilbestendige coating. Hierdoor kan vuiligheid zich niet goed aan het dak hechten.

Dakpanplaten, ook wel dakpanprofielplaten of dakplaten genoemd

Duurzaam en mooi

Dakplaten zijn een stuk duurzamer dan dakpannen. Ze gaan lang mee en waaien niet snel weg en raken ook haast niet beschadigd. Gewone dakpannen waaien af en toe wel weg of gaan stuk, waardoor je regelmatig een aantal nieuwe dakpannen moet bijbestellen. Iets wat wederom prijzig kan worden. De platen ogen mooi en kunnen haast niet van gewone dakpannen onderscheiden worden.

Dakpanplaten, ook wel dakpanprofielplaten of dakplaten genoemd

Nadelen van dakpanplaten

Er zitten ook een aantal nadelen aan dakplaten. Het een stuk lastiger om maatwerk te realiseren doordat je aan een bepaald formaat vastzit. Het is bijvoorbeeld moeilijker om een dakkapel te plaatsen, maar niet onmogelijk. Hier komt wel heel wat zaagwerk bij kijken.

Ten slotte zijn dakpanprofielplaten niet de meest isolerende optie, zo is neerslag bijvoorbeeld erg hoorbaar in de woning. Dakpannen zijn op dat vlak weer een betere keuze vanwege de optimale geluidsisolatie.

Leave a Reply